Het mag best een beetje leuk zijn allemaal

Eind jaren ’80. Ik zat op de basisschool en bracht veel tijd door achter de Commodore 64 of achter de Commodore Amiga van grote broer. Plots was daar een spelletje dat zonder dat ik het toen wist, verbazingwekkend veel betekenis zou krijgen op, ja eigenlijk op dit stukje tekst dat ik nu 25 jaar later zit te tikken. Het spelletje was iets van 0,3 Mb groot. Was grafisch belabberd en opgebouwd uit twee kleuren. En het spelletje had toen al op mij ene superverslavende werking. Het was SimCity. Essentie van het spel: bouw een zo goed mogelijk werkende stad. Dat kan dus blijkbaar echt leuk zijn. Een stad bouwen. En dat kan dus een spel zijn ook. Een stad bouwen.

Via de verschillende opvolgers van het spel eindigde mijn ‘SimCity-carrière’ in de loop van de HAVO, ergens bij SimCity 2000.
In diezelfde periode moest ik, net als iedere puber in Nederland, eigenlijk veel te vroeg in je leven een studiekeuze maken. Al verrekte snel koos ik er toch voor om Planologie te willen studeren. Dé manier om uit te leggen ‘wat ik nu toch weer ging studeren’, was om te vertellen “Ik ga SimCity in het eggie doen”. Hoe een spel, iets dat leuk is, van invloed kan zijn op goede zaken.

Inmiddels ruim 15 jaar na mijn studiekeuze werk ik op een hogeschool en geef ik lessen waar aandacht is voor serious gaming. Zijn er 15 laptops op Saxion waar de nieuwste versie van SimCity weer op is geïnstalleerd. Dit omdat ze bij Maxis ook niet stil hebben gezeten en de virtuele Sim-wereld verbazingwekkend veel overeenkomsten vertoont met ‘de echte wereld’. Ook worden er door studenten supergoede simulaties gespeeld zoals de Climate Game. Waarom? Omdat spelen nu eenmaal leuk is. En iets dat leuk is, best leerzaam kan zijn. En hoe een spel schijnbaar om mij als kind al zoveel indruk kan maken, dat het haast een rode draad in mijn werkende leven blijkt te zijn.

Bij Volkwagen hebben ze dat ook door. Dat leuke dingen doen, goede dingen teweeg kan brengen. Ze ontwikkelden de ‘Fun Theory‘ en ik ben fan! Because fun can change behaviour for the better. Een loterij waar iedereen die niet te hard rijdt kans maakt op een deel van de bekeuringen die een flitspaal oplevert, waardoor mensen substantieel langzamer gaan rijden. Een prullenbak die, a la Holle Bolle Gijs, de diepste prullenbak ter wereld lijkt te zijn en plots veel meer prullen bevat. Een rood stoplicht waar wat Wikipedia-feitjes in een lichtkrant langsrollen zodat je graag zit te wachten. Het werkt, omdat het leuk is.

Het mag allemaal best wat leuker zijn. Want als het leuk is, verandert gedrag ten goede. Mannen richten zelfs netjes in de pot, omdat op een vliegje richten nu eenmaal leuk is. Schijnbaar.
Mijn ‘lijfspreuk’ (wat een klef woord) is niet voor niets al jaren het van de beste Nederlandse band De Kift geleende (op 0:43) “Afgezien van een enkele vlaag van zwartkijkerij, ben ik een opgewekt persoon“. Omdat het best een beetje leuk mag zijn.

Daarom denk ik ben ik ook fan van Lieve Bertha. Kijk gewoon met enige regelmaat even een van hun filmpjes en zie zelf.

Omdat het leven best een beetje leuk mag zijn.

 

Geef een reactie