Er moet meer geklooid worden

Soms gebeurt het. Dat je aan je social media timeline heel snel kunt zien dat je schijnbaar iets goeds gemist hebt. Afgelopen zondag was dat het geval met de Tegenlichtuitzending “De onderwijzer aan de macht”. Voors en tegens streden in de reacties om de aandacht. Het is mij in ieder geval duidelijk dat het onderwerp ‘organisatie van het onderwijs’ leeft. En dat lijkt mij terecht.

De uitzending behandelt 3 Nederlandse scholen die het anders doen. Nieuwe vakken, vrij indelen van lestijd door basisschoolleerlingen, veel creatieve vakken en een totaal andere schoolomgeving.

De uitzending en de aandacht die het genereerde staat niet op zichzelf. Ook de eerdere aandacht voor bijvoorbeeld de ‘Superschool’ OSG de Hugo de Groot in Rotterdam, waar de extreem bevlogen directeur Eric van ’t Zelfde in een aantal jaar wonderen heeft verricht binnen een van Nederlands slechtste wijken, laat zien dat het anders kan. De Steve Jobsscholen op initiatief van Maurice de Hond, ook weer anders. Kortom, als je het de laatste jaren anders wil doen in het onderwijs, trek je de aandacht en weet je in ieder geval veel mensen enthousiast te maken!

Al die hippe, of veel bediscussieerde nieuwe scholen hebben een aantal dingen gemeen denk ik.

  • Een stevige discussie over al dat gestandaardiseerd toetsen. Of überhaupt toetsen.
  • Een flinke schep tijd extra voor creatieve vakken.
  • Een flinke schep extra tijd voor meer algemene ontwikkeling zoals kunst, maatschappij en filosofie. Het vak Grote denkers bijvoorbeeld.

Maar bovenal, er mag en moet meer geklooid worden! Kinderen moeten mogen proberen en testen. Mogen een paar keer ongestraft op hun bek gaan en leren van hun fouten. Sterker nog daar weer trots op zijn. Ze moeten beschouwen, en bediscussiëren. Ze werken samen, maken prototypen proberen uit enz. enz. En ik geloof in dat klooien!

In een alweer 4 jaar oude, maar niet minder interessante RSA-animatie “Changing Education Paradigms” schetst Engels kunstprofessor Ken Robinson een mooi voorbeeld. Bij een test over ‘Divergent thinking’ scoort een peutergroep 95% het predicaat ‘geniaal’. Je raad het al…. Hoe meer onderwijs we de testgroep laten volgen, des te minder geniaal worden ze.

Waarom doen we dat toch? Waarom is ons onderwijs gebaseerd op het slechts belonen met punten voor het gereproduceerd laten zien van iets wat je al hebt geleerd en kunt? Waarom is het ‘onvoldoende’ om iets fout te doen? En wordt je daar dus voor gestraft? Ik snap het niet. Fouten herhaal je niet snel. En dat notabene in een wereld die zich zo snel ontwikkelt dat we bij God niet durven voorspellen hoe die er over een jaar of 15 uitziet. Sterker nog, veel kennis die we een student in jaar 1 aanbieden, zal achterhaald zijn tegen de tijd dat ie een diploma krijgt.

Vandaag was ik in Den Haag op een bijeenkomst van het door GeoNovum georganiseerde Living Lab met als thema Het internet of Everything. De quote van de dag was voor mij dan ook “In je hoofd lijkt alles goed, maar juist als je gaat proberen, kom je de problemen tegen”. Kortom er moet geklooid worden!

Bij een van de vakken die ik gaf heb ik wat geëxperimenteerd met het uitdelen van de “loser-van-de-week-award”. Die ging, met veel eer en groot applaus naar de student die zijn coolste fout durfde toe te geven, waar we met de hele groep weer van leerden.

Op diezelfde bijeenkomst van het living lab sprak ik meerdere mensen die bij gemeenten of bedrijven werken aan nieuwe, hippe thema’s als Big Data en Smart Cities. Thema’s die nog volop aan het doorontwikkelen zijn (nog volop Beta zijn). Thema’s waarbinnen nog volop geklooid kan worden. Juist bij hen proefde ik dan ook veel, heel veel enthousiasme voor het StadsLab dat Saxion aan het opzetten is. De plek voor studenten om beloond te worden voor het leren door te klooien.

 

“The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.”

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.”

“A person who never made a mistake never tried anything new.”

“It is the supreme art of the teacher to awaken joy in creative expression and knowledge.”

–Albert Einstein–

  1 comment for “Er moet meer geklooid worden

Geef een reactie