Het gaat best wel goed met de wereld. Eigenlijk.

Ik ben een optimist. Altijd al geweest. Ik ga in beginsel altijd uit van de positieve kanten van de medemens. Ik probeer van nature zaken met een positieve bril op te benaderen. Ben ik naïef? Misschien, een beetje. Maar het gaat echt zo slecht nog niet met de wereld!

Veiligheid is een van de belangrijkste politieke thema’s geworden, terrorisme en de bestrijding daar weer van domineert al jaren het nieuws. We smullen er van. IS groeit, Charlie Hebdo is aangevallen, Israël lijkt verder dan ooit te zijn verwijderd van het worden van een vreedzaam land en Poetin doet de koude oorlog herleven. Het populisme vindt er een warm klimaat om te groeien, (dat warme klimaat geloven ze wél in) en we hebben met z’n allen het idee dat de wereld er niet al te best voor staat, zo anno 2015.

Maar toch, echt, het gaat goed met de wereld. We worden rijker dan ooit te voren, we leven langer dan ooit tevoren, er zijn minder oorlogen gaande dan in eeuwen (misschien wel ooit) het geval is geweest, minder mensen dan ooit leven in honger. We stellen onze ‘armoedegrens’ iedere zoveel tijd weer omhoog bij. We leven in de veiligste samenleving sinds mensenheugenis. We lijken alleen met z’n allen blind te zijn om het te zien.

De eerste trigger voor mezelf, vond ik alweer bijna twee jaar geleden de supergoede Tegenlicht-uitzending ‘Overvloed’, waarin superpositivo Peter Diamandis zijn droom van de weg naar een wereld van overvloed gloedvol mocht presenteren (lees zijn boek Abundance, een aanrader!). Maar is hij niet zo’n ‘Silicon valley-gekkie’ dan? En zijn die niet eng? Wie weet, maar zijn boek presenteert verrassend veel interessante feiten. (nogmaals lees dat boek, 13 euro op Bol.com!)

“De kloof tussen rijk en arm wordt groter en groter”, kopten de verschillende kranten nog maar een week geleden. Volgens mij is dat niet waar. De groep die tussen extreem arm en extreem rijk in zit blijft consequent groeien. Die paar superrijken doen daar niets aan af. (Sterker nog een steeds groter deel daarvan geeft hun geld weer weg. Niet voor niets bestaat er tegenwoordig zoiets als de techno-filantroop).

Ondertussen blijft bijvoorbeeld de prijs van zonne-energie kelderen en de productiviteit van zonne-panelen toenemen. In dit tempo van versnelling zijn slechts een jaar of 10/20 nodig om de gehele energiebehoefte van de aarde uit zonne-energie te halen. En dan vergeten we voor het gemak de mogelijkheden die we nu nog niet kunnen voorspellen.

Vandaag stuitte ik op de website www.gapminder.org. Initiatief van Zweeds professor Hans Rosling. Al in 2006 hield hij een briljante TED-lezing “The best stats you’ve ever seen”. (Ga die kijken). Wat vooral mooi is aan Gapminders (ja inderdaad van het Londense ‘Mind the Gap’) is dat ze een werkelijk indrukwekkende bak met open overheidsdata hebben weten te verzamelen én die grafisch zeer krachtig hebben ontsloten. Neus er rond, kijk, geniet, check de statistiek en als je de staat van de wereld bekijkt, ‘Don’t Panic!’. (Dit blijkt, behalve het meest waardevolle advies uit Douglas Adams Hitchhikers guide to the galaxy, ook een docu van een uur te zijn over hoe het zo slecht nog niet gaat met de wereld.)

In een latere TED van juni 2014, wordt Rosling geholpen door zijn zoon. Die legt ons haarfijn uit hoe de veronderstellingen in de westerse wereld ons minder goed op de hoogte lijkt te laten zijn dan de gemiddelde Chimpansee, maar ook hoe we ons met enkele simpele stelregels kunnen instellen op een positievere wereld. Een meer waarheidsgetrouwe ook, overigens.

Over de kracht van open overheidsdata!

Geef een reactie